22.12.14

Kütus jooksmiseks jõulukuul - piparkoogid loomulikult!

Hommikujooks #49


Proovisin, mis ma proovisin ära punnitada selle hommikujooksu imelise poole maa tähise - 50 jooksu - ei õnnestunud eelmisel nädalal. Ei olnud tähtedes ka esmaspäeva hommikul. Pühapäeval sai seeeest ette võetud pikem Supilinna-Anne kanali ring - 8,6 km.

Kuna mingi ilmataadi vingerpussi tõttu tuiskas mulle seda lume-vee segu terve aeg näkku, olenemata sellest, kas keerasin enda arust tuulele selja, ei hakanud ma telefonisilma väljavõtmisega riskima ja pildid jäid tegemata.

Jooks oli üks pikemaid viimasel ajal. Oleks võinud ka pikemalt joosta, aga tegin selle asemel sisse hoopis kiirenduslõigud. Õhtul oli puus veidi valus.

Parim piparkoogi taigna retsept


Aga et ei tuleks piltideta postitus jagan hoopis enda piparkoogitaigna retsepti. Aasta oli siis 2010, kui ma võtsin ette 6 erinevat piparkoogi taigna retsepti ja proovisin neid kõiki. Interneti avarustes on retsepte palju ja peretraditsioonides veelgi enam. Samuti on maitsed inimestel erinevad.

Mis mulle, sõbrannadele ja perele just selle retsepti võitjaks kuulutas?

  • Taigen tuleb väga hästi rullitav ja elastne. Isegi ülejäävad servad saab ilma suurema mureta uuesti välja rullida ja piparkoogi esteetiline väärtus ei muutu mitte üks teps. Maitse ka muidugi mitte. 
  • Taignasse minev searasv annab piparkookidele iseloomuliku krõbeduse. Minu kogemus ainult võiga tehtud taignaga on, et lõpptulemus jääb nätske. Sama kehtib muretaignaga. Margariini ma ei armasta mitte üldse.


Piparkoogi taigna koostisosad:



Siirup: 200g valget suhkrut, 200g vett, 200g fariinsuhkurt  Maitseained: 1tl kaneeli, 1tl peenestatud nelki, pöidla suurune jupp riivitud ingverit, pool tl muskaati, pool tl kardemoni, pipart/tšillit, kahe apelsini riivitud koor  Taigen: 100g võid, 100g searasva, 2 muna, 1 kg jahu, 1tl soodat
Piparkoogi taigna koostisosad


Kuidas teha piparkoogi taigent:


Siirupi keetmine:
Kuumuta 200g suhkrut sügavas paksu põhjaga potis nii kaua kui suhkur on sulanud ja tekib ilus kuldpruun värvus. Valada kiiresti liigutades juurde 200g keevat vett. Nüüd sega sinna veel 200g suhkrut juurde, sega nii kaua kui suhkur on sulanud.
Kõige parem on kasutada silikooniga kaetud visplit.


Taigna segamine:
Sulata või ja searasv soojas siirupis. Lisa maitseained. Lase natuke jahtuda ja lisada lahti klopitud munad (siirup ei tohi olla tuline!). Lisa jao kaupa soodaga segatud jahu ja sega/sõtku kuni
taigen tuleb käte küljest lahti ja on jahtunud. Kõik see tegevus toimub samas potis, kus algselt kees siirup.

Vormi toidukile abiga pätsikesed ja jäta külmkappi maitsestuma vähemalt ööpäevaks. Ei tee ka paha lasta kauem seista.

Näpunäited


Kõige aeganõudvam ja närvesöövam tegevus on siirupi keetmine, ülejäänud läheb lihtsasti ja ongi paras kogus taigent pühadeajaks valmis. Mina tegin sel aastal vanast harjumusest topeltkoguse taigent. Osa olen saanud ära kinkida ja õnneks on mul ka maiad kolleegid, kes piparkoogile selga ei keera.

Minu kaunistamise meetod on lasta see töö elukaaslasel ära teha  pritsida glasuur siksakina peale ja peale asetada M&M's šokolaadi nööbid. Töö kiire ja ilus. Maitsenüanss on võrratu. Kõik piparkoogid peaks katma šokolaadikommidega!

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar