Hommikujooks #49
Proovisin, mis ma proovisin ära punnitada selle hommikujooksu imelise poole maa tähise - 50 jooksu - ei õnnestunud eelmisel nädalal. Ei olnud tähtedes ka esmaspäeva hommikul. Pühapäeval sai seeeest ette võetud pikem Supilinna-Anne kanali ring - 8,6 km.
Kuna mingi ilmataadi vingerpussi tõttu tuiskas mulle seda lume-vee segu terve aeg näkku, olenemata sellest, kas keerasin enda arust tuulele selja, ei hakanud ma telefonisilma väljavõtmisega riskima ja pildid jäid tegemata.
Jooks oli üks pikemaid viimasel ajal. Oleks võinud ka pikemalt joosta, aga tegin selle asemel sisse hoopis kiirenduslõigud. Õhtul oli puus veidi valus.
Parim piparkoogi taigna retsept
Aga et ei tuleks piltideta postitus jagan hoopis enda piparkoogitaigna retsepti. Aasta oli siis 2010, kui ma võtsin ette 6 erinevat piparkoogi taigna retsepti ja proovisin neid kõiki. Interneti avarustes on retsepte palju ja peretraditsioonides veelgi enam. Samuti on maitsed inimestel erinevad.
Mis mulle, sõbrannadele ja perele just selle retsepti võitjaks kuulutas?
- Taigen tuleb väga hästi rullitav ja elastne. Isegi ülejäävad servad saab ilma suurema mureta uuesti välja rullida ja piparkoogi esteetiline väärtus ei muutu mitte üks teps. Maitse ka muidugi mitte.
- Taignasse minev searasv annab piparkookidele iseloomuliku krõbeduse. Minu kogemus ainult võiga tehtud taignaga on, et lõpptulemus jääb nätske. Sama kehtib muretaignaga. Margariini ma ei armasta mitte üldse.
Piparkoogi taigna koostisosad:
![]() |
Piparkoogi taigna koostisosad |
Kuidas teha piparkoogi taigent:
Siirupi keetmine:
Kuumuta 200g suhkrut sügavas paksu
põhjaga potis nii kaua kui suhkur on sulanud ja tekib ilus kuldpruun värvus. Valada
kiiresti liigutades juurde 200g keevat vett. Nüüd sega sinna veel 200g suhkrut
juurde, sega nii kaua kui suhkur on sulanud.
Kõige parem on kasutada silikooniga
kaetud visplit.
Taigna segamine:
Sulata või ja searasv soojas siirupis. Lisa
maitseained. Lase natuke jahtuda ja lisada lahti klopitud munad (siirup ei tohi
olla tuline!). Lisa jao kaupa soodaga segatud jahu ja sega/sõtku kuni
taigen tuleb käte küljest lahti ja on
jahtunud. Kõik see tegevus toimub samas potis, kus algselt kees siirup.
Vormi toidukile abiga pätsikesed ja
jäta külmkappi maitsestuma vähemalt ööpäevaks. Ei tee ka paha lasta kauem
seista.
Näpunäited
Kõige aeganõudvam ja närvesöövam tegevus on siirupi keetmine, ülejäänud läheb lihtsasti ja ongi paras kogus taigent pühadeajaks valmis. Mina tegin sel aastal vanast harjumusest topeltkoguse taigent. Osa olen saanud ära kinkida ja õnneks on mul ka maiad kolleegid, kes piparkoogile selga ei keera.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar